Striebro a starostlivosť o strieborné šperky

- Categories : Šperky

Finimi šperk

Striebro (latinsky Argentum, značka Ag) má vynikajúce chemické a elektrotechnické vlastnosti, je kujné a dostatočne tvrdé. Vďaka nižšej teplote tavenia (961,78 °C) sa spracováva lepšie ako zlato. Je to ušľachtilý kov bielej farby, používaný človekom už od staroveku. Vyznačuje sa najlepšou elektrickou a tepelnou vodivosťou zo všetkých známych kovov. Slúži ako súčasť rôznych zliatin. V prírode sa zriedka vyskytuje v rýdzej forme. Až 50 % striebra sa využíva na priemyselné účely.  

Špecifickou vlastnosťou striebra je jeho antibakteriálny účinok, ktorý sa využíval od staroveku. Už naši predkovia hádzali do studní strieborné mince, alebo dávali strieborné lyžice dobytku do napájadiel. Tieto úkony mali mať ochranný účinok. Vtedy ešte len tušili, že aj veľmi malé množstvo striebra rozpusteného vo vode zabíja baktérie a dezinfikuje vodu.  Na ďalekom západe si vraj kovboji uchovávali mlieko v nádobách so striebornou mincou, aby spomalili jeho skysnutie. 

Vďaka uvedeným účinkom sa hovorí, že striebro "oživuje" vodu. Ponorené do vody vyvoláva slabú chemickú reakciu vyvolávajúcu uvedené antibakteriálne a dezinfekčné účinky. Táto vlastnosť striebra sa využíva aj v zdravotníctve.

Starostlivosť o strieborné šperky

Striebro by sa aj kvôli svojim účinkom malo nosiť! Nemalo by ostávať zatvorené v šperkovnici. Ak leží príliš dlho odložené, a nie je skladované vzduchotesne, matnie, žltne alebo černie.

Striebro je prírodný materiál, černenie alebo matnenie strieborného povrchu je prirodzený proces nazývaný oxidácia. Nie je to vada materiálu. Oxidáciu môžeme čiastočne spomaliť, ale nedá sa jej úplne vyhnúť. Chemikálie, lieky, čistiace prostriedky, kozmetika, ale aj ovocné kyseliny alebo pot môžu oxidáciu urýchliť. Preto by ste si šperky mali odložiť pri domácich prácach, pred prácou v záhrade, pred športovaním, alebo kúpaním, či návštevou sauny. 

Strieborné šperky by sa mali skladovať oddelene, vzduchotesne a na tmavom mieste. Odkladanie vo vlhkom prostredí, akým je napríklad kúpeľňa, nie je vhodné.

Ak vlastníte strieborné šperky, ktoré sú patinované (zámerne oxidované) aj také, ktoré sú nepatinované (a chcete ich také uchovať čo najdlhšie), neodkladajte ich spoločne. V jednom priestore budú spolu chemicky "komunikovať" a nepatinovaný šperk zoxiduje rýchlejšie.

Patinovanie je v súčasnosti obľúbenou metódou povrchovej úpravy šperkov. Aplikáciou patiny je totiž možné docieliť starobylý vzhľad šperku a zvýrazniť jeho štruktúru a tvary. Patina zároveň spomaľuje proces prirodzenej oxidácie, keďže šperk "zoxidoval" cielene v rukách šperkára už pri svojom vzniku.

Mne sa na odkladanie šperkov najlepšie osvedčili plastové "zipsovacie" vrecká rôznych veľkostí. Jedno vrecúško na jeden šperk. Dá sa z neho vytlačiť maximum vzduchu a šperk uchovať takmer vzduchotesne, čím je chránený pred vonkajšími vplyvmi.

Finimi šperk

Čistenie striebra

POZOR: Ak máte patinované šperky, teda zámerne oxidované z dizajnových dôvodov (pozri vyššie), nečistite ich nižšie uvedenými spôsobmi. Patinu by ste odstránili. Bežné nečistoty vyčistite jemnou kefkou a mydlom. Ak je šperk matný, poraďte sa u predajcu alebo výrobcu, ktorý šperk vyrobil a/alebo predal. 

Existuje niekoľko možností na čistenie striebra:

  • Leštiaca handrička - pri hrubšej vrstve povlaku nie je účinná

  • Varenie v slanej vode - nie je efektívne pri hrubej vrstve čierneho povlaku

  • Alobal a soľ - misu vyložte alobalom, nasypte 1-2 lyžice soli (môžete pridať aj sódu bikarbónu), nalejte vriacu vodu a vložte šperky. Mali by byť zaliate vodou. Nechajte pôsobiť asi päť minút. Striebro opláchnite studenou vodou a dôkladne osušte. V prípade potreby dočistite jemnou zubnou kefkou a mydlom. 

  • Roztok na čistenie striebra - šperk doň stačí namočiť len na pár sekúnd. Ak je šperk príliš zašpinený, postup môžete zopakovať. Opláchnite čistou vodou a osušte mäkkou handričkou dosucha. 

  • Zubná kefka a zubná pasta - túto metódu používam veľmi rada. Treba však dávať pozor, aby pasta neostala v štrbinkách šperku, a aby abrazívne čiastočky pasty nepoškriabali plôšky šperku vyleštené do vysokého lesku. Pastu na ruke zvyčajne napením, aby sa rozpustila. Šperk následne vyčistím penou.

  • Profesionálne čistenie - strieborné šperky si môžete dať vyčistiť v klenotníctve, kde používajú účinné profesionálne ultrazvukové čističky.

Ak máte šperky značky Finimi, alebo ste si ich sami vyrobili u nás, v prípade potreby Vám ich radi bezplatne vyčistíme. 

Je na každom z nás, aby si vybral metódu na čistenie striebra, ktorá mu najviac vyhovuje. Ja sa vždy snažím využiť ekologické a prírodné možnosti a vyhnúť sa chemikáliám.

Share this content