Premeňme skutočné listy na striebro

- Categories : Šperky

Autor: Slavomíra Habardová

Výroba šperkov z modelovacieho striebra je to, o čo sa snažili alchymisti po dlhé stáročia - premieňať obyčajné materiály na zlato. My budeme dnes premieňať zdanlivo obyčajnú hlinu na rýdze striebro. 

Materiál (balíček kúpite tu):

- 2 približne rovnaké listy černice alebo inej rastliny - potrebujeme list, ktorý je členitý a s peknou štruktúrou z rubovej strany, teraz v zime najjednoduchšie nájdete černicové listy, niekde v záhrade sa možno nájde aj šalvia,
- Art Clay Silver (ACS) vo forme pasty alebo hliny alebo zvyšky ACS (aj vysušené) z predchádzajúcich šperkovacích projektov,
- háčiky na náušnice zo striebra 925/1000,
- 2 krúžky zo striebra 925/1000 alebo 999/1000 s priemerom 3,2 mm.

Pomôcky a nástroje:

- pevná, hladká fólia,
- malý plochý štetec,
- ceruza a papier,
- jemný pilník, ideálne s ostrým hrotom,
- veľmi jemný brúsny papier,
- vypaľovacia pištoľ,
- nehorľavá doštička na vypaľovanie - použite len výrobky na to určené, budete pracovať s teplotou približne 650 - 960 °C,
- kovová pinzeta,
- nádoba so studenou vodou na schladenie striebra,
- mosadzná kefa,
- tupý nerezový predmet na leštenie (malá lyžička, nerezový modelovací nástroj v tvare gulôčky a pod.).

Kopirovane listy Kopirovane listy Kopirovane Listy

Technika kopírovania skutočných listov je jednoduchá, ale časovo náročná. Ideálne je na nej pracovať popri iných činnostiach, ktoré sa dajú z času na čas prerušiť. 

Pripravte si pracovnú plochu. Mne sa ako podklad osvedčila pevná hladká fólia, ktorá sa používa na viazanie dokumentov. 

Pre začiatok potrebujeme len list, štetec a ACS pastu. Ak ste si kúpili originálnu pastu ako je na obrázku, skontrolujte jej konzistenciu. Je možné, že je príliš hustá, vtedy ju treba zriediť s vodou na konzistenciu redšej temperovej farby. Vodu pridávajte po kvapkách. Ja pri práci s modelovacím striebrom používam destilovanú vodu. 

Ak ste sa rozhodli použiť ACS vo forme hliny, alebo ste si kúpili balíček materiálu na výrobu tohto šperku, ktorého je súčasťou, dajte si ju do malej, dobre uzatvárateľnej, nie veľmi vysokej nádobky, aby sa v nej dobre miešalo. Pridajte pár kvapiek vody a hlinu rozmiešajte na konzistenciu redšej temperovej farby. Opäť je dôležité vodu pridávať po kvapkách, nebude jej treba veľa.

Ak chcete spotrebovať zbytky (odpad) z predchádzajúcich projektov, dajte si ho do nádobky, a ako v predchádzajúcom prípade pridávajte po kvapkách, kým nevznikne hustejšia kašička.

Keď máte vhodnú konzistenciu pasty, začnite ju nanášať na rubovú (opačnú) stranu listu. Prvé vrstvy by mali byť veľmi riedke, zhruba ako smotana, aby sa dostali do každej priehlbinky na liste. Nerieďte si všetku pastu! Odoberte si malé množstvo (zhruba na jednu vrstvu) napríklad do vrchnáčika nádobky a pridajte vodu. "Smotanovo" riedku pastu naneste na list. Nechajte dôkladne vyschnúť. Pri tejto technike sa neodporúča urýchľovať sušenie.   

Celkovo budete na list natierať 25-30 vrstiev pasty. Je dôležité, aby každá vrstva dobre uschla. Pasta bude z listu odsávať vlhkosť, preto je možné, že list sa bude v prvej polovici práce samovoľne tvarovať, ako keď schne v prírode. 

Na papier si poznačte každú natretú vrstvu. Je dobré mať prehľad, koľko ich bolo. 

 Kopirovane listy Kopirovane listy Kopirovane Listy

Pracovnú plochu si udržiavajte čistú, aby ste si pastou nezašpinili opačnú, teda vrchnú stranu listu, ktorý natierate. Zaschnutú hmotu zoškrabnite do nádobky s pastou. Pri práci s modelovacím striebrom vlastne nevzniká odpad. Materiál pred vypálením je stále využiteľný.

Po približne desiatej vrstve, môžete začať natierať hustejšou hmotou s hustotou redšej temperovej farby. 

Ak ste pracovali, ako ja, na viacerých listoch na stopke, je čas ich okolo dvadsiatej vrstvy od seba oddeliť.

Kopirovane listy Kopirovane Listy Kopirovane listy

Pilníkom začistite okraj listu. Pri tomto kroku brúste mimo pracovnú plochu. Obrúsený prach obsahuje zbytky listu, ktoré by vám pastu znečistili.  

Do kvapky hustej pasty pripevnite na okrajoch listov strieborné krúžky. Podložte ich vhodnými predmetmi, aby sa neuhýbali z miesta. Nechajte dobre vysušiť. Ak sa krúžky znečistili, netrápte sa tým, to sa vyrieši, keď budú krúžky dostatočne upevnené a pasta zaschne.

V natieraní pokračujeme do hrúbky asi 1 mm. V tejto fáze by mali byť krúžky už "zaliate" v materiáli. Pri tejto hrúbke by už žilnatina listu nemala byť viditeľná. Pozor! Aj tie najvýraznejšie žilky listu musia byť prekryté dostatočnou vrstvou pasty, aby šperk v danom mieste nepraskol.

Kopirovane listy Kopirovane listy Kopirovane listy

Hotový natretý list teraz musíte pripraviť na vypaľovanie. Je potrebné skontrolovať všetky plôšky a okraje. Natieranú stranu listu môžete vyhladiť jemným brúsnym papierom, okolie krúžkov uhlaďte jemným špicatým pilníkom. Stranu s reálnym listom skontrolujte. Ak je znečistená, suchú pastu jemne zbrúste alebo odstráňte hrotom pilníka.   

Musíte si byť istí, že hmota dostatočne vyschla. Ak je toto vaša prvá skúsenosť s modelovacím striebrom, bude najideálnejšie, ak ho necháte na vzduchu doschnúť ešte 24 hodín. Následne sa môžete pustiť do vypaľovania. 

Pripravte si bezpečné prostredie na vypaľovanie. Ja používam plytkú kovovú misu (už nepotrebnú v kuchyni), ktorá je naplnená drobným štrkom. Na štrk položím nehorľavú doštičku na vypaľovanie. Pri vypaľovaní je vhodné chrániť si oči ochrannými okuliarmi. 

Horák (vypaľovaciu pištoľ) si otestujte vopred. Naučte sa ju obsluhovať - zapáliť plameň, stíšiť ho, zhasnúť a bezpečne zaistiť poistku horák - podľa inštrukcií výrobcu. Dbajte na dodržanie pravidiel bezpečnosti, ktoré každý výrobca uvádza v materiáloch k svojmu výrobku.

Art Clay Silver - modelovacie striebro, ktoré používame, sa vypaľuje pri teplote min. 650 °C. Keďže horák nemá termostat, je potrebné pozorne sledovať vypaľovaný šperk, aby ste si ho neroztavili alebo nezdeformovali. 

Položte list na vypaľovaciu podložku a zapáľte plameň. Začnite list "hladkať" plameňom a rovnomerne ho zohrievať po celej ploche. Po chvíli list sčernie a začne vyhárať. Uvidíte jasný plamienok, ktorý bude chvíľu horieť, aj keď oddialite plameň vypaľovacej pištole. V tejto chvíli vyhára nielen suchý list, ale aj pojivo v modelovacom striebre. Hlina trochu sčernie, ale o chvíľu sa vyčistí. 

Keď plamienok na liste zhasne, pohládzajte list plameňom trpezlivo ďalej, až kým nedosiahne jemnú lososovú farbu ako na obrázku. Túto farbu budete teraz udržiavať 3 minúty. Farbu budete ovplyvňovať približovaním alebo vzďaľovaním plameňa horáka od vypaľovaného objektu. Keď sa priblížite príliš, farba bude tmavnúť a postupne sa môže zmeniť na žiarivo oranžovú. To je signál, že striebro sa dostáva blízko k teplote tavenia. A to nechceme! V takom prípade treba plameň okamžite oddialiť. Nebojte sa, že niečo pokazíte tým, že budete vypaľovať pridlho. Na teplote lososovej farby môžete vypaľovať veľmi dlho. To šperku neublíži, skôr pomôže staveniu jednotlivých čiastočiek striebra. Ublížiť mu môže len žiarivo oranžová farba.

Dosiahli ste už 3 minúty? Horák môžete vypnúť, ale pozor, list je ešte stále veľmi horúci.   

Ak by ste svoj šperk radšej nechali vypáliť v profesionálnej šperkárskej piecke, môžete využiť našu službu vypaľovania šperkov.

Kopirovane Listy Kopirovane listy Kopirovane listy

List opatrne uchopte kovovou pinzetou a vložte ho do pripravenej misky s vodou. Nezľaknite sa prudkého zasyčania až "šteknutia", ktoré predmet vo vode vydá. Je to znak, že ste ho dobre vypálili. Po chvíli ho môžete vybrať a vysušiť.

Vypálený predmet je biely a na striebro sa nepodobá, ale verte či nie, držíte v ruke kúsok rýdzeho striebra, ktoré na seba dokonale prevzalo podobu listu, na ktorý bolo nanášané.  

Teraz budete potrebovať jemnú mosadznú kefu, ktorou bielu vrstvu z listu zbrúsite. Najlepšie je tento úkon robiť pod tečúcou vodou. Vykuklo striebro? Už veríte, čo ste si vyrobili?

Keď je biela vrstva odstránená, vezmite si svoj nerezový nástroj. Nerez striebro vyleští. Prechádzajte ním po celom liste. Na obrázku na liste vpravo vidieť, že jeho pravá polovica sa leskne, kým jeho ľavá polovica je ešte matná. Váš nástroj sa nedostane do jemných priehlbiniek listu, ktoré ostanú matné a vznikne kontrast, ktorý štruktúru listu zvýrazní. Zadnú stranu môžete vyleštiť tiež, ale možno sa rozhodnete, že ju necháte zamatovo matnú.

Na záver pripevnite náušnicové háčiky.

Teraz už ostáva svoj šperk len hrdo nosiť. 

Balíček s materiálom na náušnice si môžete kúpiť v našom e-shope.

Všetky pomôcky a nástroje pre tento projekt čoskoro pridáme na náš e-shop a zabezpečíme pre vás v spolupráci s našim partnerom (http://www.extras-shop.sk/) tak, aby ste si mohli pohodlne nakúpiť všetko pre tento projekt na jednom mieste.

 

Share this content