Na začiatku je hlina, na konci šperk z rýdzeho striebra

- Categories : Šperky

Finimi šperk 

Modelovacie striebro

Modelovacie striebro Art Clay Silver (ACS) je výnimočný materiál, ktorý pochádza z Japonska. Je to modelovacia "hlina", ktorej základnú zložku tvorí strieborný prach zmiešaný s organickým pojivom. Po vymodelovaní (1) želaného tvaru šperku sa hmota dôkladne vysuší (2). Nasleduje fáza brúsenia (3) a takmer finálneho dopracovania výsledného tvaru. Keď sme s ním spokojní, môžeme šperk vypáliť (4). Na vypaľovanie sa používajú špeciálne piecky, plynové horáky alebo plynové vypaľovacie pištole. Pri vypaľovaní organické pojivo zhorí a náš výtvor sa pretaví na strieborný šperk s rýdzosťou 99,9 % teda na rýdze striebro. Vytvorený tvar sa pritom vôbec nezmení. Dochádza len k zmenšeniu objemu o 6-8 %. Vypálený šperk už len doleštíme (5), prípadne naň aplikujeme patinu (6).

Modelovacie striebro značky Art Clay Silver, s ktorou pracujem, sa vyrába zo strieborného odpadu vznikajúceho predovšetkým vo fotografickom a elektrotechnickom priemysle. Šperky z neho vznikajúce sú veľmi priateľské k životnému prostrediu. Odpad nevytvárame, ale drahému kovu dávame nový a krajší život.

Art Clay Silver (ACS) sa predáva v niekoľkých formách:

Modelovacia hlina je modelovateľná, tvárna forma, ktorá sa používa pre väčšinu projektov. Do určitej miery pripomína samotvrdnúce modelovacie hmoty bežne dostupné v kreatívnych obchodoch. Je to najpožívanejšia forma ACS. 

Modelovacia hlina v striekačke je mäkšia verzia hliny, dodáva sa priamo v striekačke, s ktorou sa aj pracuje. Používa sa na opravy prasklín, spájanie dielov z modelovacieho striebra alebo na vytváranie dekoratívnych prvkov a ornamentov, či dutých predmetov. Dekorovanie pomocou striekačky je možné prirovnať k zdobeniu medovníkov tenkou linkou. Pri práci sa na striekačku nasadzujú hroty rôznej hrúbky podľa účelu použitia. 

Pasta je modelovacie striebro „zriedené“ na takú konzistenciu, aby sa dobre nanášala štetcom. Môžu sa ňou vypĺňať praskliny, dekorovať výtvory a spájať diely. Tento typ sa často používa na tvorbu verných strieborných listov (návod nájdete tu).

Modelovací kov v podobe hárku papiera je posledným zo štyroch základných typov. Prostredníctvom neho je možné vytvárať miniatúrne strieborné origami, alebo iné skladané tvary. Táto forma sa však musí vypaľovať v špeciálnej šperkárskej piecke.

Finimi šperk

Šperky z modelovacieho striebra

Na trhu existuje niekoľko značiek, ktoré ponúkajú rôzne modelovacie kovy (meď, bronz, striebro, zlato). Rýdzosť každého kovu označujú výrobcovia na obale. Najkomfortnejšie sa pracuje s modelovacím striebrom s rýdzosťou 999/1000. Znamená to, že výsledný vypálený kov obsahuje 99,9 % striebra, teda je rýdzi. 

ACS je tak tvorivo príjemný materiál, že tvorbu s ním zvládne každý. Pozývam vás preto na kurzy práce s modelovacím striebrom, kde si vytvoríte vlastný originálny šperk. Nepotrebujete ani predchádzajúce vedomosti, ani šperkárske vzdelanie.

Ponuku kurzov si môžete pozrieť tu.

kurz 

Rýdze versus "bežné" striebro

Bežne na trhu ponúkané strieborné šperky sú vyrobené zo strieborného plechu alebo drôtu s rýdzosťou 925/1000, obsahujú teda 92,5 % striebra. Zvyšnú časť tvorí kvôli cene a tvrdosti meď. Šperky z rýdzeho striebra sú však mäkšie iba nepatrne. Bežný používateľ to vlastne ani nespozoruje. Výraznejší je vizuálny rozdiel. Rýdze striebro je striebornejšie a žiarivejšie. 

Šperky značky Finimi sú vyrobené z rýdzeho striebra ako hlavného materiálu. Základné prvky šperku dopĺňam prvkami alebo komponentmi zo striebra 925/1000. Kombinácia modelovacieho striebra s klasickými zlatníckymi technikami je pre mňa úžasnou výhodou dneška.

Každý šperkár, ktorý pracuje s drahými kovmi, sa riadi puncovým zákonom. Podľa neho je potrebné každý šperk prekračujuci zákonom stanovenú hmotnosť (podľa druhu kovu), nechať skontrolovať na Puncovom úrade SR. Ten overí rýdzosť kovu a šperk označí štátnou rýdzostnou značkou. To je zároveň aj dôkaz zodpovedajúcej kvality šperkov vytvorených z modelovacieho striebra.

Share this content